Служба преподобному и богоносному отцу нашему, Гавриилу Самтаврийскому







Тропарь преподобному и богоносному отцу нашему Гавриилу Самтаврийскому

Тропарь (Глас 4)

Яко Владыка Христос Божество Свое сокры, в человечество облекши Е, и тем славу Свою неизглаголанную невидиму от нас сотвори, такожде и ты юродства образом покрыл еси славу твою и знамением исповедничества душ пастырь явился еси, отче преподобне Гаврииле, моли Христа Бога помиловати души наша. 

Кондак (Глас 4)

Непостижима есть милость Того, Егоже благодатию создание обожено лицезреем вси, ты же, преподобне отче, образ Творца в себе утвердил еси, вознесши естество свое в подобие Божие, темже славим тя, отче Гаврииле, достойне похвалы, иже был еси на земле гласом правды и голубем чистоты, жительствовавши же в чудном смирении, звенел еси лирою мудрости и любви органом, ныне же на небесех предстательствуеши о спасении нашем, ходатаю Божия благодати. 

Величание

Ублажаем тя, преподобне отче Гаврииле, и чтим святую память твою, наставниче монахов и собеседниче ангелов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Служба преподобному и богоносному отцу нашему, Гавриилу Самтаврийскому

(минимум текстов для полиелейной службы по сокращенной практике)

На Велицей вечерни.

Блажен муж: На Господи воззвах, стихиры на 8:

Подобен: О, дивное чудо:

 Пастырем агнцев приемлем тя, чтим тайноведение твое, зрим поверженныя тобою лукавыя, богоносне Гаврииле-чудотворче,  блистание любве божественныя, просветителю народа своего, терпения столп неколебимый, твердость и оплот Церкви нашея, светоч всеблистающий и светило всея Грузии, благодеяний сокровище. Ходатай буди святыми молитвами твоими всем чтущим тя; ныне же моли Христа Бога нашего, преподобне Гаврииле, явити церквам нашим единение, мир и велию милость.

 

 Воздают присно хвалу православнии людие божественным твоим добродетелем, богоносне Гаврииле, святости твоей и смирению и милосердию твоему. Ныне и мы, ведая милости твоя, прилежно молимся пред образом твоим и просим ходатайства твоего пред Христом Богом да спасемся от бед, верно находящих на ны, и о еже оставитися беззаконием нашим.

 

Радосте соратников и Православия утверждение, избранный служителю Святыя Троицы, ангелов друже, из земныя обители в небесную возшедый, прекрасный цвете райский, в царствии небесном укоренивыйся, умоли Господа окропити росою благодати нас, углебших в соблазнах и бедствиих.

 

Слава, глас 6:

Исполним молитву со свирелию мысленною и восхвалим Христа Бога нашего, Иже яви сицеваго отца и ходатая матери своей – уделоизбранному народу нашему, и хвалебныя молитвы возопием ему, радости иноческой и величию Картли, чудес источнику и великому помощнику и ходатаю, яко не имамы инаго толикаго среди отец наших.

 

На стиховне стихиры, глас 5.
Подобен: Р
адуйся, живоносный Кресте:

Радуйся, преподобне Гаврииле, умертвивый плотския страсти и девство возлюбивый, чистотою убеливыйся и яко горлица смирением подчинивый Христу разум свой, радосте наша отче Гаврииле, любовию ко всем божественною яко венцем украшенный, темже хвалим тя и любовию воспеваем ти пение сие.

Слава, глас 8:

Монахов множества вождем тя почитают, богоносне отче наш Гаврииле, яко исполняются божественной благодатию, юже оставил еси им. Присно моли Христа Бога помиловатися душам нашим.

На Утрени.

На Бог Господь, тропарь святаго, дважды.

Тропарь (Глас 4)

Якоже Владыка Христос Божество Свое сокры, в человечество облекши Е, и тем славу Свою неизглаголанную невидиму от нас сотвори, такожде и ты юродства образом покрыл еси славу твою и знамением исповедничества душ пастырь явился еси, отче преподобне Гаврииле, моли Христа Бога помиловати души наша. 

Слава, и ныне, Богородичен: Еже от века утаенное:

 

По 1-м стихословии седален, глас 4:

Знамением крестным и молитвою вражия искушения победив, постом и воздержанием Господеви благоугодил еси: темже чудес приял еси дар, всем исцеления подавая, верою притекающим к раце мощей твоих, Гаврииле преподобне: моли Христа Бога, грехов оставление даровати чтущим любовию святую память твою.   

Слава, и ныне, Богородичен:

Ужасно чудо зачатия, и несказанен образ рождества в Тебе познася, Приснодево Чистая, ужасает ум, и удивляет помышление: слава Твоя, Богородице, всем простреся во спасение душ наших.

По полиелеи седален, глас 7:

Господь наш Иисус Христос благослови тя на дела велии, разуму человеческому неудобоприемныя, и дарова ти богатую милость в жизни сей временней, а по святой кончине твоей ущедри тя даром с дерзновением ходатайствовати о душах грешных. Приими и ныне малое сие моление наше, с любовию ти приносимое, и теплым предстательством твоим умоли Владыку Христа Бога избавити нас от греха и нечестия.

Таже степенна, 1-й антифон 4-го гласа.

Прокимен, глас тойже: Честна пред Господем смерть преподобных Его.

Стих: Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми?

 

Евангелие от Матфея, зачало 43.       Мф 11:27–30

Рече Господь Своим учеником: вся Мне предана суть Oтцем Моим, и никтоже знает Сына, токмо Oтец, ни Oтца кто знает, токмо Сын, и емуже аще волит Сын открыти. Приидите ко Мне вси труждающиися и обремененнии, и Аз упокою вы. Возмите иго Мое на себе, и научитеся от Мене, яко кроток есмь и смирен сердцем, и обрящете покой душам вашим. Иго бо Мое благо, и бремя Мое легко есть.

 

 

По 50-м псалме стихира, глас 6:

Днесь, вернии, духовно торжествующе в нарочитем празднике преподобнаго отца, и благочестно радующеся, тому тепле возопиим: радуйся, радуйся, святый исповедниче и Христа ради юродиве, преподобне отче наш Гаврииле, радуйся, небесный человече и земный ангеле: радуйся, многих на путь спасения наставивый: радуйся, верным похвало, Грузинстей и Российстей земли утверждение: молися о душах наших.

Канон Богородице параклисис, со ирмосом на 6, и святому два канона на 8.

Канон первый, глас 6.

Песнь 1.

Ирмос: Яко по суху пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

Имея рвение пламенное к вере праведней и любовию преумножая ю, святый старче Гаврииле, укажи нам путь доброслужения.

Присным сосудом Святаго Духа яви тя Господь, темже и благоухания твоих молитв яко фимиам добрый присно восходят к Богу.

Светильником Иверстей земли явился еси от Господа, преподобне отче наш, и благодать от Него получил еси во удержание сил коварных и преступных и исцеление немощных. Ныне являешься светильником народу своему и оберегаеши паству твою от всяческих страстей и соблазнов душепагубнаго врага.

Яко дано ти от Бога дерзновение ходатаем быти грешников, тако и ныне молю тя, преподобне, спасти душу мою от греховнаго порабощения.

Ин канон:

Невечерним светом блистаеши, отче наш, всеблаженне чудотворче Гаврииле, Божией силою преисполненне, темже моления наша приими и мир даруй с верою притекающим ко святому образу твоему.

Не отрини нас, всехвальне отче, со умилением ко образу твоему припадающих, и горячее моление тебе воздающих, устыдившихся беззаконий наших, обаче помилуй и укрепи, и умоли Господа победу нам даровати на демонския полки.

Богородичен: Всеблагая Владычице, Яже Преблагаго Бога плотию рождши, озлобленное страстьми мое сердце очисти, да верою и любовию величаю Тя.

Песнь 3.

Ирмос: Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

 

От младенчества был еси образом смирения и далече от всякия детския беспечности, в возраст же войдя, восхоте Богу послужити, отринул еси плотския попечения, иноческия жизни желая.

Восхоте погубити тя, льстивный зверь в откровении необычайнем боря тя во отрочестве сущи, ты же не устрашился еси свирепства его и возможе со Христом угасити силу его. Темже и ныне избави нас от напастей льстиваго.

От дома отеческаго отреклся еси, был еси нищ и чуждь в нем, и любовию Христовою укрепляемый, взял еси крест и послужил еси Господу.

Егда страна наша богоборчества исполнися, ты исполнися горним желанием и нача строити неустанно обитель Божию, юже трижды богоборцы разрушаху. Ты же помощию Божиею краснее устроял еси ю.

Ин:

Святый и честный образ твой, всехвальне отче наш Гаврииле, явися нам во спасение наше, научая стойкости в вере и служении Богови в ожидании милости Его; Ты же, Христа верный служителю, огради ныне паству твою от всяких бед и напастей, да молитвами твоими беспорочно пройдем путь жития нашего и обрящем Отечество Небесное.

Защити нас, преподобне отче, ото льсти и зла мира сего, и подаждь народу нашему силу на одоление коварных врагов и Церковь нашу мирну и непоколебиму сохрани.

Богородичен: Услыша Ева праматерь: в печалех родиши чада. Ты же, Чистая Дево, услышавши: Господь с Тобою, радуйся: радованным гласом печаль праматере потребила еси.

Седален, глас 1:

Святыя мощи твоя явишася источник чудес неисчерпаемый народу Божию и кладезь целительный от недуг и болезней, душевных и телесных, яко знамение оставления многих согрешений наших и яко сокровище благодати Духа Святаго. Востечем убо с веселием в обитель Самтавро, идеже ты, отче, почиваеши, и всяк притекаяй к тебе с верою, приняв помазание елеем от лампады твоея, святе исповедниче и Христа ради юродиве, отче наш Гаврииле, якоже от тебе самаго благословение, получает сим здравие души и телу, темже немолчно зовем ти: моли Христа Бога, грехов оставление даровати чтущим любовию святую память твою. 

Песнь 4.

Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет взывающи, от смысла чиста о Господе празднующи.

Великия нечестия и гонения учиниша богоборцы над церквами и верующими, и мнози от жизни иноческия отрешишася, ты же избрал еси узкий и тернистый путь и не колеблясь исповедовал еси правое исповедание.

Егда безбожие умножися, веледушно претерпел еси иссякание любве, со смирением принимая поношение, аще и возрастом юн бе, обаче мужем мудрым являшеся.

Пострижения иноческаго удостоился еси, наречено имя тебе Гавриила Афонскаго, ему же уподобился еси монашеским подвигом. с ним же вкупе явистеся утешителями народа иверскаго.

Священства саном облекся, проповедовал еси пречистую веру Христову и, просвещая народ свой, увязший в пропасти язычества, учил еси его заповедям божественнаго учения.

Ин:

Благий рабе и верный, и делателю винограда Христова, с бодростью претерпевый тяготу дне и умноживый талант свой, сего ради и причтен еси с юродивыми всеми к радости блаженства Божия.

Богомудре старче, словесами божественными обличил еси безбожие богоборцев-властителей, и тем Православия венец возвысил еси, и Церковь Грузинскую возвеличил.

Богородичен: Ты еси, Пречистая Богородице, прибежище наше и утверждение, моли Сына Твоего и Бога нашего подати нам спасение и грехов оставление.

 

Песнь 5.

Ирмос: Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Поругания терпя от безбожных, пришел еси в Вифанию Иверскую, идеже подвизашася отцы-чудотворцы: Георгий и Иоанн, иже обучиша тя доброслужению, и, укрепившись в познании, получил еси благословение и ведение сокрытых таин Божьих.

Служение твари, а не Творцу всяческих, возмути тя, отче, ты же всем сердцем любя Христа, не возможе терпети осквернения имени Его и восста противу богоборцев, сжег образ идола и богоненавистника.

Представ пред прислужниками идола того, сильными мира сего, дерзновенно рекл еси: «Не подобает величие сицевое трупу человеческому, достойно же оное токмо Христу, воскресшему из мертвых», сего ради и мучиша тело твое, и в темницу тя заключиша.

Ни мучения, ни страх смертельный не возможе тя разлучити от любве Божия, язвами бо бесчисленными покрылся еси и яко злато в горниле очистил еси душу свою во испытаниях тяжцых.

Ин:

Просиял еси в Грузии, блаженне отче Гаврииле, и обличая зло юродством своим, обращал еси многих к Солнцу Правды, тем разрушая дела тьмы началозлобного врага.

Якоже солнце просвещает притекающих к тебе, богоносне Гаврииле, празднество и память твоя, и ныне моли, преподобне, да призрит с милостию Спас на род наш и оградит нас от страшных бед и испытаний. 

Богородичен: Бога, Егоже родила еси, Пречистая Марие, моли, рабом Твоим подати прегрешений оставление. 

Песнь 6.

Ирмос: Житейское море воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

 

Иже безумно тя погубити желаху, ничесоже сотворити можаху, яко Господь, стена верным, от смерти тя укры, и безбожных поругания не возмогоша поколебати несокрушимую волю твою.

Попечением Патриарха свободу паче чаяния обретши, вознося хвалы и молитвы Господеви, к службе в Сиони возвратился еси. Обаче и тамо отторгну тя враг от служения Господеви, желанием властителей безбожных, и нищ бе, без пристанища многия лета пребыл еси, посреде плит могильных, терпя зной непосильный и хлад смертельный.

Не возмогши терпети нечестия и к ближним любовь имея, обличал еси, отче,  за безбожие народ свой, да не поразит их рука Господня. Моли Христа Бога, отче наш милостиве, о спасении нас грешных, избавлении от вражиих напастей и о еже покрыти нас от междоусобныя вражды.

Ин:

Похвалами и песньми воспоем пастыря, дивнотворениями своими Церковь приукрасившего, и духовного наставника иверцев, яко солнце просиявшего народу нашему и любовию к Богу и отечеству его просветившаго.

Прославим верою и любовию преподобного Гавриила, духовного отца народа иверскаго, и с кротостию припадем к нему, молящи даровати нам покаяние и исправление.

Богородичен: Ныне к Тебе прибегаю, Пречистая, спаси мя молитвами Твоими и соблюди: елика бо хощеши, можеши, яко Мати Всемогущаго.

Песнь 7.

Ирмос: Росодательну убо пещь содела ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Зря нижайшую скромность твою к служению Богови, Патриарх Ефрем пригласи тя паки ко алтарю, и, приобщив тя Тайн Христовых во святую обитель Самтавро посла тя. Идеже ты, жителю Нового Иерусалима, в малой келии у куста купины Святыя Нины, Просветительницы всея Грузии поселился еси, и со трепетом приношению Жертвы бескровныя и проповеди Царствия паки отдался еси.

Перейдя в башню Царя Мириана, благоукрасил еси ю спасенными крестами и иконами твоими, чудотворениями вразумляя монахинь и паству, указуя им врагов невидимых, обучая их постоянным молениям.

Возложив на плечи своя подвиг юродства и старчества Христа ради, мудре отче наш, признан был еси безумным и поругания от священства и народа приял еси. Ныне же еси Святей Церкви Иверстей сокровище и благодать на спасение верующих, возносящих хвалу делам Твоим. 

Ин.

Хвалебными молитвословиями воспоем во граде Тифлисе, яко в пустыне, явльшагося предводителя и обличителя народу своему, и ходатая, преподобного старца Гавриила, иже мечом Слова Божия ссече нечестивых, ихже коварство разруши Христос Бог.

Изумляют бесчисленные дивнотворения Твои, преподобне Гаврииле, но паче изумляет исповедание Твое и любовь к Богу и ближнему, ибо в пору безбожия достигл еси смысла учений Божиих и был еси дом Богу желанен.

Богородичен: Богородице Дево, рождшая Слово паче слова, Зиждителя Твоего, Того моли с преподобным Гавриилом, помиловати души наша. 

Песнь 8.

Ирмос: Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети, Тя превозносим во вся веки.

 

Давидски сокрушенным сердцем и смирением взывал еси: «червь аз есмь, а не человек, поношение человеков и уничижение людем моим», тако показал еси нам великое смирение твое, дабы не узнаша людие о добродетелях и святости твоей.

Будучи выну в скорбех, блаженне, и в непрестанной памяти Страшного Суда, слезами омывался еси и подобно первоотцам оплакивал еси еще при жизни временной себе самаго.

О, чудотворче старче наш несравненный, дарованы тебе мудрость и познания божественные от Святого Духа, тако и благодать помилования и зрения грядущих и величайший талант всеобьемлющей любви.

Скрытую тайну яко явь зрел еси, честный отче, и истину о будущем сказывал еси, и ныне помози нам укрепити разумом и мудростью сердца наша, во еже имети волю видения добра и зла и не оступитися от пути истинного.

Ин:

Венцем хвалений увязем старца Гавриила, вретищем юродства облекшагося и сим благодати свет покрывавшего, ходатая всех и пособника, и скорбящим скорое утешение.

Паче солнца воссия слово твое, отче Гаврииле, егда проповедовал еси веру истинную, и рассея тучи греховныя, вселив в нас радость светлую, мы же, ведая дела твоя, преподобне, и ныне находясь в скорбех и напастех, просим помощи твоея.

Богородичен: Спасения Ходатаица нам явилася еси, Богородице, рождшая Спаса и Владыку всех: темже молим Тя, спасения сподоби всех песнословящих Тя верно во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини ангельстии взирати: Тобою же, Всечистая, явися человеком Слово воплощено: Егоже величающе, с небесными вои Тя ублажаем.

Недугом тяжким объят был еси, преподобне, и твердо переносил еси боли нестерпимыя. Прозрев же в Духе о часе кончины твоея, отче святый, пред иконою святителя Николая Чудотворца о благословении народа и Отечества твоего помоливыйся, тихо мир сей оставил еси.

Вверив душу твою Господу, приобщился еси собору святых, и по завету твоему яко древних отцев предаша земли мощи твоя, в циновку завернувше я во дворе Самтавро. И абие святые мощи твоя явишася источником чудес неисчерпаемым народу Божию и точат реку исцелений от болезней и недуг.

 Не токмо верныя, но и ленивии и маловерныя желают прикоснутися к сосуду с нетленной кровию твоею и просят тя о милости, ты же, внемля мольбам, даруеши им щедро радость.

Видяху мнози священнослужителие исцеления от могилы твоея, ныне вкупе с паствою величают тя яко великаго святаго, новаго чудотворца и чтут память твою присно.

Ин:

Восхвалим днесь православных иверских предводителя, столпа добродетельного, преподобного и Христа ради юродивого Гавриила, супротив коего воздвигнутые козни вражии Христос  низложи, Имеяй велию милость.

Приидите воспразднуем память преподобного Гавриила, пламенного молитвенника, заступника нерадивых и в опасности находящихся, егоже молитвами Боже помилуй нас!

Богородичен: Единаго от Святыя Троицы, Слова и Сына родила еси, Дево Пречистая, Егоже с преподобными и праведными моли о рабех Твоих, верою просящих грехов прощения.

Светилен.
Подобен: Ж
ены, услышите:

Никогдаже предан был еси, честный отче наш Гаврииле, отдохновению и увеселению, но всегда облечен в молитву и бдение и во вретище приодет и на ложе твердом почивая,  множеством трудов твоих выну помнил еси о Страшном Суде при Втором Пришествии, со страхом остерегал еси душу свою ото зла и паки и паки величал еси мироздания Творца.

Слава, и ныне, Богородичен:

По Бозе упование имуще на Тя, Пречистая Богородице, молим Ти ся: Рождшагося из Тебе умоли даровати мир вселенней и велию милость

На хвалитех стихиры на 6, глас 8:

 

Празднует Церковь Грузинская память твою и учреждает восхваление добродетелей твоих, богоносне Гаврииле-чудотворче, со ангелы зрителю божественных таин, бездно благодушия, ведателю несказанного, иноков отче, радосте монашеская, наставниче удалившихся от веры. Добрый старче наш, преподобне Гаврииле, укрепи нас в силе и мужестве и победы даруй над врагом-супостатом, гнетущим нас.

Слава, глас тойже:

Проповедал еси покаяние яко Иоанн Креститель, всенощно руце в молитве простирал еси яко пророк Давид, в милосердие и терпение приоблеклся еси, добродетели делателю старче Гаврииле, темже и Спасу нашему Христу угодил еси, и удостоился еси радости непреходящия со всеми святыми вкупе.

 





Автор: Тинатин Мчедлишвили
Тропарь-Кондак: Архимандрит Кирион (Ониани)


Тбилиси, 2017 г.